Vítejte na serveru www.kbar.cz
Sem se budete rádi vracet...
DomůNovinkyFotogalerieVařeníZprávyOblíbenciKontakt
Copyright © 2014 by "kbar"   •   All Rights reserved   •   E-Mail: robote.srotuj@az.do.rana.com
VÍTEJTE NA STRÁNCE RECEPTŮ MOUČNÍKŮ
Na této stránce najdete vlastní recepty na moučníky, které mnohdy vznikly úpravou předpisů z externích odkazů. Snažím se používat tradiční suroviny.
Pomalý jablečný koláč
07/09/2014

V pomalém jablečném koláči se na rozdíl od rychlého nepoužívá prášek do pečiva, ale droždí. Vychází z jednoho receptu na www.recepty.cz a je ještě dále upraven.

Rozpis:

1 hrnek (1/4 l) polohrubé mouky
1/2 hrnku ovesných vloček
25g (1/2 kostičky) droždí
2 žloutky
60g másla (1/4 kostky)
2-3 jablka
50g (1/2 pytlíku) hrozinek
1/2 lžičky skořice
1 lžíce cukru krupice
špetka soli

Jablka nastrouháme, dáme do většího hrnku, přidáme trochu mouky a cukru z rozpisu a nadrobíme do toho droždí. Promícháme a na teplém místě necháme kvasit asi 1/2 hodiny. Hrnek s obsahem můžeme předem mírně (!) přihřát v mikrovlné troubě asi na 35st. C. Necháme kvasit asi 1/2 hodiny.

Mezitím smícháme sypké části směsi, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo. To můžeme také připravit v mikrovlné troubě, pokud dáme máslo do skleničky budeme mít z toho ještě vizuální zážitek. Pozor, jenom nechat roztát, pak hned odstavit.

Když je kvásek hotový, vmícháme ho do směsi a řádně promísíme. Vznikne poměrně řídké těsto, poněkud hustší než je na bramborák. Necháme zase asi 1 hodinu kynout. Múžeme si pomoci znovu mikrovlnkou a těsto v misce opět přihřát přibližně na teplotu lidského těla, bude to kynout rychleji. Z hotového těsta vykouzlíme na pekáč předem vymaštěný a vysypaný moukou nebo strouhankou buď dvě placky nebo hranatý koláč o výšce asi 1,5 cm. Necháme ještě chvíli kynout a pečeme v troubě předem vyhřáté při teplotě 170st. C asi 35min. Pokud nám trouba peče hlavně shora, je možné asi 10 min. před dopečením koláč obrátit a dopékat z druhé strany.

VLASTNÍ RECEPTY
MASO MOUČNÍKY POLÉVKY